Hem » Arkiv

Artiklar i Nätkunskap kategorin

Nätkunskap »

[19 Sep 2012 ]

I dagens Aftonbladet kan man läsa att det idag är 30 år sedan smileyn uppfanns. Scott Fahlman, heter mannen bakom. På den tiden professor vid det amerikanska universitetet Carnegie Mellon. Han förslog för sina kollegor att man kunde använda en smiley, :-), för att markera skämt i text. Lite senare kom han på att man kunde vända på parantesen för att markera ledsen gubbe.
Detta påfund har verkligen kommit till användning. För det kan verkligen vara svårt att se ironi och skämt i en text när man inte känner personen …

Nätkunskap, Säker dejting »

[20 Jul 2010 ]

Har du fått e-post från en okänd prins eller en son till en före detta president i Afrika?
Ja då är chansen stor att du har fått ett sk. Nigeria brev. Breven varieras i utformningen men grunden är alltid den samma. Du får ett fantastiskt erbjudande om att tjäna 25% (eller något i den stilen) i provision om du bara upplåter ditt bankkonto för en överföring. Problemet är ju förstås att det här bara är en enkel bluff. Men varför fortsätter dessa brev att strömma ut? Ja tydligen är det alltid …

Nätkunskap, Säker dejting »

[20 Jul 2010 ]

Du får inte prata med främmande sa din mamma till dig när du var liten. Men vem pratar du och din dator med på Internet? Internet och i synnerhet nätdejting handlar om kommunikation. I ärlighetens namn så har man ju ingen aning om vem man kommunicerar med. Därför måste du skydda dig.
När du har sex med en ny eller tillfällig partner använder du förhoppningsvis kondom. Kondomer ger som bekant det bästa skyddet men att trä på en på datorn blir lite besvärligt. Så vad ska du göra?
Installera och håll virusskyddet …

Nätkunskap »

[20 Jul 2010 ]

Och kanske allra mest varför ska jag använda det. Det snabba svaret är, du sparar tid!
RSS eller Webbfeed som t. ex. Aftonbladet.se kallar det är en funktion som gör att du får våra förstasidesnyheter direkt till din dator utan att du behöver besöka oss.
Vinsten för dig är som sagt att du sparar tid.
RSS nyheter
För att RSS nyheterna ska fungera måste du ha ett speciellt program som kan läsa koden. Klickar du på de orange och vitfärgade knapparna utan att ha ett program som kan tolka RSS installerat kommer du bara …

Nätkunskap »

[20 Jul 2010 ]

Internet är inte ett laglöst land.
Det finns faktiskt regler även på internet även om dom inte direkt står i någon lagbok.
Grundlagen på internet är sk. Netikett. Följer man dessa etikettsregler och sitt lands lagar är man på ganska säker mark.
Grundprinciper
Tänk först, skriv sedan
Den gyllene regeln
Undvik VERSALER
De som skriver med VERSALER ger illusionen av att de skriker, något som bör undvikas i vanliga fall eftersom det väcker irritation.
Massposta inte
Skriv inte samma saker om och om igen på forum och i chattar. Det är bara irriterande för de andra, och ökar inte …

Nätkunskap »

[20 Jul 2010 ]

För att i skrift kunna visa sin känslor använd ofta sk smileys i chat och forum samanhang. Det gör man för att läsaren ska förstå om man sämtar eller menar allvar. Eller så kanske man vill visa att t. ex. kritik är vänligt menat.
Ex.
Nu får du skärpa dig! :-)
Utan en smiley hade mottagaren inte kunnat avgöra om man är allvarlig och arg eller som i detta fall glad.
=) :) :-) Den skämtsamma eller glada.
=) =P =D …

Nätkunskap »

[20 Jul 2010 ]

Det finns massor av förkortningar som används ute på nätet. Speciellt i chattar och i forum förekommer en del mer eller mindre konstiga förkortningar. Här är några av dom vanligaste.
Ett annat sätta att visa känslor eller stämning i det man skriver är att skriva ett ord mellan två *
Ex. *smile* – jag ler eller *skrattar* – jag skrattar.
Many grins – Flinar glatt
AKA = Also Known As – Också känd som
ASAP = As Soon As Possible – Så snart som möjligt
B4 = Before – Innan
BBL= Be Back Later – Kommer …

ABSZ